CE ESTE UN ARHITECT?

Pietrele de pe șantier nu stau vraiște decât în aparență, dacă totuși există – pierdut undeva pe șantier – un om, fie el și singur, care gândește catedrala.

Antoine de Saint-Exupéry, Pilot de război


Conform DEX, arhitectul este specialistul în proiectarea și construirea clădirilor, respectiv specialistul în arhitectură (din grecescul arhitékton – mai mare peste constructori).

În continuare, dacă arhitectura este știința și arta de a proiecta și de a construi clădiri, înseamnă că specialistul în arhitectură – arhitectul – este atât un tehnician (persoană care dispune de o tehnică înaltă într-o știință sau meserie), cât și un artist (persoană înzestrată cu aptitudini și talent, care lucrează într-un anumit domeniu al artei).

Știința impune rațiune și rigoare, iar arta presupune sensibilitate, aptitudini și talent. Acestea se exersează prin pregătire, studiu, stagiatură și experiență de proiectare (dobândită în atelier și în șantier, în egală măsură) și se decantează prin introspecție, spirit de observație și empatie.

Virtuoz al tridimensionalității, arhitectul este cel care va cunoaște cel mai bine – până în profunzimea detaliului – casa pe care a conceput-o. De aceea, acesta îi va dirija pe toți ceilalți specialiști pentru transpunerea în concret a abstractului complex.

În mod ideal, arhitectul este caracterizat prin cultură și noblețe și va încerca să își așeze știința și arta în folosul altor oameni caracterizați, de asemenea, prin cultură și noblețe. Astfel, arhitectul va beneficia de aprecierea cuvenită.

Putem considera, în spiritul citatului, că locuința fiecărui om este “catedrala” acestuia. Așadar, atunci când dorești să îți clădești casa, începi prin a căuta arhitectul – omul care să o gândească – pentru ca pietrele de pe șantier să nu rămână “vraiște” și să fie corect înzidite.