COLABORAREA CU UN ARHITECT

Atunci când dorești să construiești o casă apelezi din timp la un arhitect, ținând seama de amploarea extraordinară a investiției.

Ulterior, apare un dialog care se transformă, cu răbdare, în concepte, schițe, desene, machete. Atât personalitatea ta cât și a arhitectului se epurează, astfel, în concretul proiectului.

În acest proces, este fundamentală compatibilitatea. De aceea, vei studia înainte de toate maniera de lucru a arhitectului relevată prin proiectele prezentate, și, ulterior, prin empatia acestuia față de tema propusă de tine. Arhitectul îți va studia nevoile și dorințele exprimate. Așadar, după inițierea dialogului se poate decide justețea continuării acestuia, pentru ca nici uneia dintre entitățile implicate să nu i se impună să fie altfel decât poate și dorește să fie (și să devină). Așteptările și gusturile oamenilor se formează în mod reciproc, prin dialog profesional, însă este iluzoriu să considerăm că și esențele se pot modela astfel.

La finalizarea procesului de proiectare, atunci când produsul arhitectural este atent pregătit pentru implementare, arhitectul devine partenerul tău în asigurarea calității construcției pentru că, în mod fundamental, interesele voastre sunt comune în acest sens.

Pe parcursul întregului proces este necesară încrederea reciprocă. Tu să ai încredere că arhitectul își cunoaște și își practică în mod desăvârșit știința și arta iar arhitectul să aibă încredere în profunzimea și statornicia temei pe care i-ai propus-o, respectiv în determinarea ta de a realiza obiectivul. Arhitectului nu îi oferi doar răspunderea unor resurse financiare pe care le obții, de regulă, într-o întreaga carieră ci și răspunderea privind viața ta și a familiei tale. De asemenea, arhitectul nu îți oferă doar (cel puțin) câteva luni intense de lucru din viața lui profesională de atelier și poate chiar câțiva ani de urmărire a șantierului în toate fazele determinante ale acestuia, experiența decantată a anilor de pregătire, studiu, stagiatură și proiectare ci și din idealurile, visurile și energia sa (resurse nu întotdeauna regenerabile).

Colaborarea cu arhitectul este una de lungă durată, dezvoltată chiar pe parcursul a mai mulți ani de mari descoperiri și mari provocări. De aceea, buna înțelegere și respectul reciproc sunt esențiale.

În cele expuse nu se încearcă redarea activităților arhitectului. Acestea sunt complexe și pot fi consultate aici: https://www.oar.archi/am-nevoie-de-un-arhitect/brosura-misiunile-arhitectului

În ceea ce privește exercitarea profesiei, respectiv capacitatea profesională deplină, aceasta este garantată prin dreptul de semnătură al arhitectului al cărui statut poate fi consultat aici: https://www.sioar.ro/membersearch